Vi vil alltid sette dyrevelferden først. Dette innebærer at vi alltid tar en nøye vurdering ut ifra dyrets alder, eventuelle andre tilleggstilstander, generell allmenntilstand og forventet levealder, før vi velger å sende dyret videre til kirurgi.
Dersom ditt dyr er inne for kirurgisk behandling vil følgende skje:
- Dyret må fastes i minst 12 timer før operasjon.
- Ved ankomst til klinikk vil dyrepleier eller veterinær ta imot dyret. Vi vil stille rutinespørsmål for å avdekke om det er noen spesielle forhold ved ditt dyr som vil øke risikoen ved operasjon og bedøvelse. Du må skrive under på et rutineskjema hvor det opplyses om at enhver operasjon og narkose innebærer risiko for dyret.
- Før enhver operasjon vil veterinær foreta en klinisk undersøkelse av dyret. For å minimere risiko ved operasjon og narkose anbefaler vi preanestetiske blodprøver til pasienter med høyere risiko. Disse blodprøvene anbefales for å avdekke eventuelle tilstander hos dyret som bør tas tak i før og under operasjon.
- Deretter vil dyret bedøves og legges i et mykt og varmt bur i oppstalling. Hvilken bedøvelse vi bruker tilpasses etter om dyret har tilstander vi må ta hensyn til.
- Deretter klargjøres dyret til operasjon. Operasjonsområdet vil barberes, vaskes og sprites. Smertestillende medikamenter blir gitt.
- Under enhver operasjon har vi et akuttskjema som er tilpasset dyrets vekt, hvor det står eksakte doser med hvilke medisiner vi skal gi dersom det oppstår komplikasjoner under operasjonen.
- Dyret blir så bært til operasjonssalen og lagt i full narkose. Vi har moderne utstyr som monitorerer puls, temperatur, blodtrykk, oksygenmetning og respirasjonsrate. En autorisert dyrepleier monitorerer disse verdiene under inngrepet.
- Etter operasjonen stelles operasjonssåret og dyret legges tilbake i et mykt og varmt bur for oppvåkning under rolige forhold og videre overvåkning.
- Det er svært viktig at dyret bruker enten body eller krage etter operasjon, slik at det ikke får slikket på såret.
- Ved henting vil enten dyrepleier eller veterinær informere deg og gi deg et skriv om spesielle forhold å ta hensyn til som smertestillende behandling hjemme, videre kontroller o.l.